Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Interviul de angajare, sursa de stresa? 5 trucuri sa treci de el mai usor

04 /Aug2016 Exclusiv
Tags: angajareinterviu angajaresfaturi pentru interviul de angajaredepartamentul de hr

Sa recunoastem! Traim vremuri mult mai relaxante fata de parintii si bunicii nostri, atat din punct de vedere al vietii personale, cat si din perspectiva vietii profesionale, iar acum e mai simplu ca oricand sa obtinem un loc de munca daca suntem bine pregatiti. Iar aceasta relaxare se regaseste cu atat mai mult in randul oamenilor din departamentele de resurse umane - cei de care se tem toti candidatii la interviul de angajare.

Angajatii din HR sunt considerati "obstacolul" ce sta in calea obtinerii job-ului perfect pentru multi candidati, mai ales pentru cei care doresc sa obtina posturi mai tehnice - acesti candidati fiind obsnuiti mai degraba sa isi dovedeasca abilitatile decat sa vorbeasca despre ele.

Am auzit de curand de la un prieten care a mers la interviu pentru un post de programator la o firma importanta ca a fost intrebat cate mingi de tenis crede ca exista in intreaga lume. S-a blocat si nu a stiut ce sa raspunda. Mare greseala! E o intrebare la care nu exista neaparat un raspuns corect sau unul gresit.

Astfel de intrebari, ce par lipsite de sens si de logica, au rolul de a scoate in evidenta viteza si modul de reactie al candidatului in momentul in care se confrunta cu situatii pe care nu le-a mai intalnit. Daca primiti astfel de intrebari, puteti raspunde la ele cu umor, un exemplu de raspuns fiind: "cu siguranta exista milioane de mingi de tenis in toata lumea, stiu sigur ca trei dintre ele sunt la mine acasa" sau "cea mai importanta minge de tenis este cea cu care a castigat Simona Halep turneul de la Montreal".

 

5 trucuri pentru a trece de interviul de angajare mai usor:

 

Fara emotii! Pana la urma nu ai ce sa pierzi, nu poti avea decat de castigat - eventual chiar job-ul pe care ti-l doresti! Si daca nu, orice incercare este un pas inainte spre succes!

Fii prietenos! Nimanui nu ii plac oamenii inhibati, care se inchid in coltisorul lor si nu vorbesc cu nimeni! Indiferent cat de bine isi fac treaba! Iar daca tu dovedesti chiar de la interviu ca esti o persoana careia nu ii place sa comunice nu faci altceva decat sa subliniezi ca nu esti o persoana care poate lucra in echipa.

Arata-te interesat! Niciodata, dar niciodata, sa nu mergi la un interviu fara sa stii numele firmei, obiectul principal de activitate, 2-3 campanii/servicii/produse pe care le comercializeaza. Cerceteaza putin piata, concurenta si arata ca ai macar o idee despre ceea ce se intampla, chiar daca nu ai neaparat experienta in respectivul domeniu. Nimeni nu s-a nascut invatat, insa atunci cand exista dorinta se pot face lucruri mari!

Fa-te remarcat! Ai grija sa fii tinut minte, sa te diferentiezi cumva de restul candidatilor. De cele mai multe ori, vorbim de un singur job si de 10-20 sau chiar 100 de candidati. Intotdeauna va fi ales cel care are ceva special, pe langa inclinatie/experienta/dorinta de munca. Alege o tinuta smart-casual, ai grija sa ai o manichiura ingrijita si nu exagera cu machiajul! Nu vorbi prea mult, dar nici prea putin si ai grija ca atunci cand o faci sa spui lucruri interesante. Pune intrebari inteligente si vino chiar cu o idee revolutionara referitor la activitatea firmei respective.

Demonstreaza-ti fidelitatea. Angajatorii evita in general candidatii de tipul "vanatori de job-uri". Acestia sunt cei care fug de la o firma la alta la doar cateva luni distanta, doar pentru ca primesc salarii mai mari, fara sa le pese de experienta profesionala. Un alt lucru important este respectul aratat fata de fostii angajatori. Nu dezvalui niciodata complet modul in care lucrau fostii angajatori sau faptul ca ai demisionat pentru ca erai prost platit, ori nu te intelegeai cu seful/colegii.

Retine! Atitudinea poate inlocui 1.000 de cuvinte! Succes!

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Interviul de angajare, sursa de stresa? 5 trucuri sa treci de el mai usor":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".