Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reducerea temporara a activitatii genereaza somaj tehnic?

05 /Feb2020
Tags: somaj tehniccodul munciicontractul individual de muncarevisal

O societate are un angajat pe perioada determinata cu norma intreaga pentru activitatea de productie. Societatea lucreaza pe baza de comenzi si are perioade neregulate de pauza de productie in care il invoieste pe salariat fara sa faca suspendare CFP si ii plateste toate drepturile salariale, inclusiv contributiile legale si pentru aceste perioade pentru ca salariatul sa beneficieze de vechime in munca si asigurari de sanatate. Cum ar trebui sa il treaca in pontaj? Procedeaza societatea corect?

Raspunsul specialistului:

Contractul de munca poate fi suspendat "in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare" (art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii).

Pentru a interveni acest caz de suspendare, angajatorul ori are activitate redusa ori intrerupta temporar, aceasta intrerupere fiind generata in special de dificultatile economice.

Asadar, angajatorul dupa ce se consulta cu reprezentantii salariatilor sau cu sindicatul reprezentativ, poate intrerupe activitatea fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare cu plata unei indemnizatii de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii. Modalitatea in care salariatii urmeaza sa se afle la dispozitia angajatorului in cazul somajului tehnic nu este prevazuta de legiuitor ea se va putea stabili prin contractul colectiv de munca.

Totodata, alin. (5) al art. 17 din Codul muncii prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, anterior modificarii unui contract individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare salariului de baza precum si a altor elemente constitutive ale veniturilor salariale.
Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional la contractul individual de munca.

Pe durata somajului tehnic, salariatul va fi pontat in somaj tehnic. Pe durata somajului tehnic se plateste o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata somajului tehnic contractul de munca se suspenda, suspendarea se inregistreaza in Revisal.

 

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reducerea temporara a activitatii genereaza somaj tehnic?":
Rating:

Nota: 4.89 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".